Polacy w Irlandii #7 współwłaścicielka Chopin Cafe – Monika

Wiecie, że już minęły trzy miesiące, odkąd czytaliście o ciekawych Polakach w Irlandii? A miasteczko Tralee znacie  pewnie dzięki dorocznym wyborom Rose of Tralee? Czemu zaczynam od pytań do Was? Bo z radością przedstawiam Wam dziś siódmą wspaniałą osobę na Zielonej Wyspie.
 
Pani Moniko jak to się stało, że znalazła się Pani w Irlandii?
 .
Do Irlandii przyjechałam  w 2004 roku zaraz po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Powodami emigracji było szukanie lepszego życia, ciekawość świata, młodość;-) niepokorna. Początkowo to miała być Anglia ze względu na to, że pracowałam w Szkocji kilka miesięcy i wydawało mi się wtedy, że tak będzie łatwiej. Okoliczności jednak sprawiły, że ostatecznie znalazłam się w Irlandii, którą znałam jedynie z piosenki Kocham Cię jak Irlandię. Teraz z perspektywy czasu, tekst ten nabrał osobistego znaczenia.
 
Czym zajmowała się Pani w Polsce przed wyjazdem?
.
Z wykształcenia jestem handlowcem, ale odnalazłam się w branży gastronomiczno – hotelarskiej. Pracowałam w hotelu. Uwielbiam pracę z ludźmi, a z racji naszej dzielności, gastronomia stała się moją pasją.
 
Co na początku Panią dziwiło lub zaskoczyło w Irlandii?
 .
Irlandia jest przepiękna, oczywiście, gdy nie pada. Z biegiem lat nauczyłam się nie zwracać szczególnej uwagi na deszcz, tym bardziej że mam zawsze wiele spraw na głowie. To, co mnie początkowo dziwiło to to, że 24 grudnia puby są pełne i wszyscy się bawią. My Polacy przegotowujemy się w tym czasie do wigilijnej kolacji.
 
Czy coś irlandzkiego zaszczepiłaby Pani Polsce? 
 
Strasznie spodobała mi się tradycja Christmas Party. Uważam, że jest to świetna integracja i podkręcenie atmosfery świąt. W Polsce nie spotkałam się z tym wcześniej. Być może teraz to uległo zmianie, ale 12 lat temu nie miałam z tym styczności. Ponadto, gdy jadę do Polski to brakuje mi irlandzkiego śniadania😉 . Zwykle jest to pierwsza rzecz, którą jemy po powrocie z wakacji.
 
Jakimi ludźmi są Irlandczycy?

.

W moich oczach Irlandczycy są bardzo otwartym i przyjaznym narodem, bardzo wiele im zawdzięczam. Miałam to szczęście i nadal mam, że spotykam  na swojej drodze wspaniałych ludzi, bardzo pomocnych i otwartych. Mogę powiedzieć, że to dzięki nim jestem tu gdzie jestem, za co bardzo im dziękuję.

A Pani irlandzkie miejsce na Ziemi to: 
 .
Miasteczko Tralee w hrabstwie Kerry, do którego przyjechałam lata temu i mieszkam do dziś. Nie jest to metropolia, ale żyje się tu dobrze i bezpiecznie, wszystko jest na miejscu. Moim ulubionym miejscem, do którego często wracam, jest Muckross Park w Killarney. Jest to miejsce, w którym bardzo się relaksuję, piękne i zadbane, doskonałe do spędzenia wolnego dnia z rodziną. Polecam, gdy ktoś będzie w naszym regionie.
 
Jak to się stało, że założyła Pani wraz z mężem Chopin Cafe?
 .
Zawsze marzyliśmy z mężem o własnej działalności gospodarczej. Obydwoje pracowaliśmy w branży gastronomicznej i było to naturalne, że poszliśmy w tę stronę. Tak więc znaleźliśmy lokal i postanowiliśmy stworzyć coś, w czym będziemy mogli się realizować.
 
 
Nasze kuchnie i gusta kulinarne są jednak odmienne. Jak decydowaliście o menu, skąd wiedzieliście jak zdobyć klientów?
 .
Menu bardzo ewaluowało na przestrzeni lat, zasadniczo to klienci mieli tu ostatni głos. Robimy to dla nich i dlatego zawsze braliśmy pod uwagę ich preferencje. Zawsze jednak zostawialiśmy sobie pole do manewru odnośnie do wyboru dań. Właśnie w tym roku ukończyłam szkole gastronomiczna w ITT w Tralee. Daje to mi większą wiedzę i możliwości dalszego rozwoju.
 
Co było najtrudniejsze na początku prowadzenia Chopin Cafe, co jest trudne teraz?
 .
Konkurencja na rynku jest bardzo duża, każdy stara się czymś wyróżnić. Ciągle trzeba iść do przodu i się rozwijać, zmieniać. Trudności zawsze były i nie spodziewam się, że znikną.  Po prostu trzeba je ciągle pokonywać.
 
Zatrudniacie Irlandczyków aby dać pracę miejscowym i integrować się z lokalną społecznością czy z innych powodów?
.
Tak się jakoś ułożyło, nigdy to nie było dyktowane z góry założonymi planami. Stworzenie grupy ludzi, z którymi można coś zrobić, nie jest łatwe. Dobierając nowego  pracownika,  kieruję się zawsze dobrem istniejącej już i dopasowanej grupy. Czasami bywa ze ktoś pasuje idealnie od samego początku, czasami wręcz przeciwnie.
 
Jak to jest prowadzić kawiarenkę na Zielonej Wyspie?
 .
Ciężka praca, ale też realizacja siebie. Praca na własny rachunek wiąże się z wielkim ryzykiem, ale też daje ogromne możliwości i trzeba o tym pamiętać. Jeśli coś się nie udaje, nie można się poddawać tylko próbować w inny sposób.
 
 
Jakie porady udzieliłaby Pani Polakom chcącym rozpocząć własną działalność w Irlandii?
 .
Zaczynając pracę na własny rachunek,  popełniliśmy masę błędów. Jeśli mogłabym komuś coś doradzić, to ucz się na cudzych błędach gdyż własne więcej kosztują! Nie obawiaj się poprosić o radę czy pomoc. Dokształcaj się i rozwijaj. Nigdy się nie poddawaj. Jak się nie odważysz, to się nie dowiesz czy było warto. Myślę, że to tak w skrócie można ująć.
 
Łatwo być małżeństwem, które razem pracuje?
 .
;-))) Jakoś sobie radzimy, sekretem jest aby uzupełniając się, iść w tym samym kierunku.
 
A kim jest Monika prywatnie?
 .
Mamą dwóch synów. Uwielbiam podróże, indyjską kuchnię, interesuję się rozwojem osobistym. Jestem na etapie szukania misji w swoim życiu. Moim marzeniem jest udać się w podróż dookoła świata, aby próbować tradycyjnych dań regionalnych.
 
Czy to prawda, że obecnie mieszkańcy Tralee wychodzą nie tylko na „shopping” ale też “Choppings”?
 .
Haha
 .
Dziękuję bardzo za czas i rozmowę. Może podróż dookoła świata odbędziecie z synami? Wtedy gdy starszy będzie na studiach i weźmie dziekankę, a młodszy będzie akurat miał *gap year. Powodzenia!
 
Oceny Chopin’s Cafe
 
The best spot in Tralee! Food is always fresh and tasty. Nice and helpful staff. Monica who owns that business is always very friendly! I would recommend Chopin to everyone who is looking for nice food and friendly atmosphere.
 
Love love love this place! Best place in tralee to get coffee and dessert. The pavlova is absolutely divine! Prices are very reasonable also. Love the outside seating, perfect place to have coffee on a nice day. The manager (I think he’s the manager) Is a really nice guy, very helpful and always gives a warm welcome, cannot fault the waiting staff either. Also a great place to get a bit to eat, they do some fantastic stirfry’s!
 
Chopin’s is one of the best cafes in Tralee, offering top notch homemade food at value for money prices. (…) The menu is fairly eclectic, and International cuisine is what Chopin’s is known for. (…) Celebrations are covered with a fabulous range of Polish style cream celebration cakes which have to be seen to be believed. They can be made to any shape and colour and the designs are almost endless. (…) Chopin’s is well worth a visit when in Tralee.
 
Management and staff very courteous to there customers. You’re made feel at home in this resteraunt because management and staff are very nice and welcoming people.
 
Very friendly staff and gorgeous food and coffee my favourite place in town
 
Delicious food and lovely staff that’s why I always come back. The place really worth to recommend.
 
Prawda, że macie kolejny powód aby wybrać się do Kerry? 
 
* gap year – w Irlandii po trzech latach nauki w szkole ponad podstawowej, młodzież może zrobić roczną przerwę  ze szkoły aby brać udział w różnych projektach, praktykach, nauce języków itp.
image
10665826_967290053299462_1087341693951269975_n 13450131_1357989964229467_1060993771748093454_n 14199394_1422275077800955_4061730692233119082_n
dsc_1327-1 fixr-express-pip-camera_1476190016998

4 uwagi do wpisu “Polacy w Irlandii #7 współwłaścicielka Chopin Cafe – Monika

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s