Widząc tytuł wpisu, chyba nie oczekujecie ode mnie przepisów? W internecie jest zatrzęsienie stron i blogów zajmujących się gotowaniem, u mnie są innego rodzaju uczty. Jesli znajdziecie się pierwszy raz w Irlandii i spojrzycie na menu, warto abyście wiedzieli o jakie ziemniaki chodzi i nie bali się nieco ich egzotycznych nazw lub sposobu podania.
Baked potato
Duży ziemniak pieczony w skórce a następnie rozkrajany aby w środek dorzucić co wam tylko przyjedzie do głowy. Zazwyczaj ser żółty, jogurt naturalny, sałatka coleslaw, bekon itp
Boxty
Placek ziemniaczany zrobiony z potartych surowych ziemniaków oraz pure, z dodatkiem mąki, sody do pieczenia chleba oraz masła. Piecze się go jak naleśnik.
Champ
Ziemniaczane pure ze szczypiorkiem. Może zostać zastąpionu młodą pokrzywą, natką pietruszki, porem.
Chips
Czyli jedno z najpopularniejszych odmian ziemniaka na irlandzkim stole – frytki, najczęściej jedzone z rybą. Ale również w mniej oczywistych zestawieniach jak na przykład ze spaghetti.
Coddle
To bardziej dublińskie danie niż wyspiarksie. Potrawa jednogarnkowa, ugotowane ziemniaki z kawakami szynki lub bekonu oraz kiełbaskami. Te ostatnie są tu podawane smażone na śniadanie lub przekąska w pubie razem z innmi „finger food” – dlatego gotowane kiełbaski w tym daniu to coś nadzwyczajnego.
Colcannon
Ziemniaki pure z dodatkiem ugotowanej kapusty lub jarmużu.
Crisps
Czyli nasze polskie czipsy lub chrupki. Dość popularne na irlandzkim stole lub w irlandzkiej ręce. Podane dostaniecie jako dodatek do kanapki na lunch lub nawet w kanapce.
Croquettes
Ziemniaczane krokieciki są szczególnie popularne przy okazji Bożego Narodzenia – pewnie dlatego, że sprawiały wrażenie bardziej eleganckich niż zwykłe ziemniaki. Jedna moja koleżanka wspomina, że najbardziej lubiała w dzieciństwie Wigilię, gdy cała rodzina czekała podekscytowana na I Dzień Świąt, podjadajac przy tym wieczorem upieczoną przez tatę szynkę i zrobione przez niego krokieciki ziemniaczne.
Mashed potatoes
Odpowiednik polskich ziemniaczków pure. Każda rodzina ma swój sposób na nie, z popularniejszych dodatków to między innymi pietruszka, masło, mleko, przyprawy ziołowe, cebulka, ser parmezan. Irlandczycy lubią je polane sosem firmy Bisto.
Poitin:
Irlandzki alkohol robiony z ziemniaków o sile nawet 90%. Tym samym jest to jeden z najmocniejszych alkoholi na świecie.
Potato cakes
Bierzecie ziemniaki pure dodajecie mąkę, masło i przyprawy. Tworzycie placuszki, smażycie i gotowe. Niektórzy dodają jeszcze jajko, ser lub jabłka. Podobno mistrzowie kuchni dodają też czasem posiekaną skórkę z ziemniaków. Wybierzcie dość mączną w konsystencji odmianę ziemniaków na placuszki, jak na przykład Kerr’s Pink lub Golden Wonder.
Potato soup
Ziemniaczana zupa krem. Potrzebna składniki to ziemniaki, cebula, masło, trochę mleka lub śmietany, wywaru z kurczaka lub wołowiny. Dodatkowo niektórzy wzbogacają ją natką pietruszki, porem, szczypiorkiem lub paskami usmażonego bekonu.
Potato skins
Wypełniacie je serem żółtym, czosnkiem, szpinakiem i jogurtem naturalnym
Roast potatoes
Niezdrowe, ale uwielbiam – mogłabym jeść każdego dnia, ale z rozsądku jadam raz lub dwa na miesiąc. Tradycyjnie je robiąc powinno się użyjecie tłuszcz z bekonu lub olej od którego będzie zależeć jak bardzo są chrupiące na zewnątrz i twarde wewnątrz. Mniam
Shepherd’s Pie
Pyszna wyspiarska zapiekanka z ziemniaków pure, mielonegoo mięsa oraz cebuli , groszku i marchewki.
Potato waffles
To są takie jakby upieczone ziemniaczki pure w kształcie gofrów. Popularne wśród dzieci oraz przechowywane w zamrażarce na czarnę godzinę gdy brak czasu na gotowanie – do piekarnika na 15 minut i gotowe. Znawcy powiadają, że polane baked beans są wyśmienite na kaca.
To i tak nie wszystko, podobno Irlandczycy mają ponad 70 sposobów na podanie ziemniaków. Jakie są Wasze ulubione?
Shepperd’s Pie, zdecydowanie! Bomba kaloryczna, ale wchodzi jak kluska w gęś.
Bomba? Serio? Nie mów! Nie psuj 😂
Ja kocham ziemniaki w każdej formie! To moje ulubione warzywo 🙂 Po przeczytaniu nabrałam ochoty na śląski panczkraut i kartoflankę, mniam! 🙂
Panczkraut? Nigdy nie słyszałam, aż musiałam sobie poszukać w necie. Ciekawa kombinacja. Jadana od święta czy bez znaczenia?
Panczkraut można jeść zawsze 😉 Ale najlepiej jednak smakuje jesienią i zimą. Jest bardzo sycący i rozgrzewający. Niektórzy dodają do niego też skwarek, ale ja preferuję wersję wege.
wyobrażam sobie. Muszę sobie gdzieś zanotować, że jeśli w okresie jesienno zimowym znajdę się na Śląsku to to danie muszę spróbować. Jest w restauracjach?
https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsW restauracji panczkrautu nigdy nie jadłam, ale google podpowiada mi, że można go zamówić m.in. w tych restauracjach: http://www.podwawrzynem.pl/menu/dania_glowne, http://www.dworekpodlipami.katowice.pl/, https://www.facebook.com/moodroRestaurant/ oczywiście jako dodatek np.do żeberek
Mniaaaam, narobiłaś mi smaka! 😛
może przygotujesz w weekend któreś z nich?
Jako rodowita poznanianka ziemniaki przyjmuję w każdej postaci 🙂 Najlepsze chyba jednak to te upieczone w skórce 🙂
odkryłam więc kolejny powód dla którego tak Ci dobrze w Irlandii 🙂
Wydało się 🙂
Nigdy nie jadłam tych krokietów, nawet nie natknąłem się jeszcze na przepis. W świątecznych magazynach w kółko hasselback lub potato gratin. Poszukam i spróbuję zrobić.
Najbardziej lubię baby potatoes w sałatce z wędzoną makrelą. I nigdy nie uwierzę, że roast potatoes nie są zdrowe ;-). Uwielbiam!
przepisu nie znam, ja czytuję menu, nie przepisy :):) Krokieciki ziemniaczane znałam dobrze jeszcze z Polski więc jak tu je spotykałam to się nawet specjalnie nad nimi nie zastanawiałam, myśląc że to takie normalne że są ziemnaiczki i w takim wydaniu. A co do roast potatoes – wiem, też chciałabym móc nie wierzyć 🙂
O właśnie! To jest ciekawe w irlandzkich restauracjach – kelner nie pyta, czy chcesz ziemniaki do mięsa, tylko pyta jak podane mają być te ziemniaki. Przepis na krokiety wyszukam sobie w internecie, bo w żadnej z książek, które mam, nie było. Za to był Dublin Coddle – też zrobię przy okazji :).
Mniam 🙂
przyjedź! Dla Ciebie przygotuję nawet wszystkie 16 wariacji 🙂
Na stołówce jem obiad, w którego składzie są gotowane ziemniaki a do tego w miseczce obok dostaję… frytki
U mnie w kantynie jeszcze by do tego wedges dodali 🙂
i na góre Tayto crisps
salt & vinegar flavour 🙂
hash browns
obowiązkowo jako składnik full fry 🙂
Colcannon to irlandzka wersja ciapkapusty mojej babci 😉 Przez ten wpis będziemy mieć tydzień obiadów pod znakiem kartofla 😀
Gratin potatoes. Lubie ziemniaki ale nie jadam bo sa tuczace 😉
a ja się zastanawiałem co dziś na obiad zrobić heh, ta zupka ziemniaczana wygląda całkiem nieźle.
Bardzo ciekawy blog. Jestem pod dużym wrażeniem. Będę częściej tutaj zaglądać.
Świetna inspiracja. Uwielbiam blogi o takiej tematyce. Są bardzo inspirujące.
Uwielbiam ziemniaki, a te powyżej wyglądają nieziemsko! Aż idę sobie za chwilę zrobić 😛
Podoba mi się tematyka tego bloga. Jest bardzo interesujący i wciągający. Dzięki za ten wpis.
ale mam na nie ochotę!
swietny wpis, biorę się za placki ziemniaczane 😀
Jak widać ziemniaki można przygotowywać na wiele sposobów, i każdy z nich jest smaczny 🙂 Pozdrowienia